Jaarprogramma 2017

Ons jaarprogramma bestaat uit een gevarieerde mix aan activiteiten die gericht zijn op voorlichting, educatie en ontspanning. Daarbij komen in principe alle heemkundige disciplines die binnen de vereniging worden beoefend, aan bod. Naast lezingen of filmpresentaties gaat het om wandelingen en fietstochten in de omgeving, (bus)excursies en cursussen. De meeste activiteiten zijn ook door niet-leden te bezoeken. Elk jaar zijn er een aantal vaste activiteiten. Voor zover bekend zijn dit in 2017:
- 17 januari: lezing door Fedor Coenen over het Ambt Montfort. Gezamenlijke activiteit met de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen (MHVS).
- februari/maart: lezing over dialect ten noorden van Reuver door Frens Bakker. Deze activiteit vindt plaats in het kader van het dialectproject.
- maart: avond waarin het dialect van Reuver-Beesel centraal staat alsmede het dialect van Bracht. Deze activiteit vindt plaats in het kader van het dialectproject.
- 22 maart: ledenvergadering (uitsluitend toegankelijk voor leden).
- maart: afsluitende avond dialectproject met o.a. Pierre Bakkes.
- 12 april: lezing door Loe Giesen over toponiemen.
- april/mei: excursie naar Industriecomplex Duisburg. Gezamenlijke activiteit met de MHVS.
- 25 mei: Hemelvaartfietstocht. Gezamenlijke activiteit met de MHVS.
- 24 juni: busexcursie naar Brussel en de cisterciënzer abdij Villers.
[In juli en augustus geen activteiten i.v.m. zomervakantie]
- 9 september: Open Monumentendag met als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’.
- 28 september: Heemkundeleden vertellen over hun passie… Een drie- tot viertal leden vertellen elk circa 20 minuten over een aspect van de heemkunde waar ze bijzonder in zijn geïnteresseerd. Gezamenlijke activiteit met de MHVS.
- 8 oktober: herfstwandeling in samenwerking met IVN De Steilrand.
- 25 oktober: een dialectactiviteit met het dialect van Swalmen - Elmpt. Dit vindt plaats in het kader van het dialectproject.
- 28 oktober: ‘nacht van de nacht’ wandeling. Gezamenlijke activiteit met de HVMS.
- november: presentatie jaarboek.
- 26 december: Kerstwandeling in samenwerking met de MHVS.

Voor actuele meldingen over deze activiteiten volg onze agenda. Berichtgeving over aanstaande activiteiten worden ook bekend gemaakt via de digitale nieuwsbrief ‘De Kleine Zeumer’. Aanmelding daarvoor kan door een mail te sturen aan twanernst@ziggo.nl.