11 december - Heemkundeleden vertellen over hun passie

Op woensdag 11 december zullen twee leden van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal in samenwerking met de MHVS uit Swalmen iets vertellen over hun passie voor heemkundige onderwerpen. Het is voor de derde keer dat de vereniging deze activiteit op het programma heeft staan.

Op donderdag 20 juni 2019 werd aan de Tegelseweg in Geloo te Belfeld een nieuwe kapel ingewijd. Deze is gewijd aan Sint Jacob. Bijzonder is dat de kapel in de tuin van ons lid Jan Coopmans op zijn initiatief is gebouwd. Jan zal op deze avond zelf vertellen waarom deze kapel is opgericht, zijn rol in de Broederschap van de H. Jacobus de Meerdere en de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die ook door ons werkgebied loopt.

Iedere woning is tegenwoordig makkelijk te vinden door de koppeling aan straatnaam en huisnummer. Maar hoe kom je te weten waar je voorouders woonden, voordat deze wijze van adressering werd ingevoerd? Onder de titel ‘Bevolking, bewoners en boerderijen’ gaat  lid Twan Ernst in op de reconstructie van de Belfeldse bevolkingsgeschiedenis vóór 1850. In dat jaar werd het bevolkingsregister ingevoerd waar adressen in zijn vastgelegd. Voor die tijd kunnen we van heel andere bronnen gebruik maken. Twan zal aan de hand van enkele aspecten zijn reconstructie van de Belfeldse bevolkingsgeschiedenis toelichten.

De avond is toegankelijk voor leden en niet-leden van beide Heemkunde verenigingen en zal gehouden worden in het verenigingslokaal (Parochiehuis) aan de Pastoor Vranckenlaan 6 te Reuver en begint om 20.00 uur. Niet leden betalen 3 euro.

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor