17, 18 en 19 juni - Nationale Archeologiedagen

Archeologiedagen voor jong en oud

Vind je archeologie reuze interessant of wil je later misschien zelf archeoloog worden? Op 17, 18 en 19 juni zijn de Nationale archeologiedagen. Op die dagen kan een groot publiek van dichtbij ervaren wat archeologie zo leuk maakt. De werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas en Swalmdal heeft hiertoe een interessant programma gemaakt, waarbij wij hierbij alvast de aandacht op de eerste twee activiteiten willen vestigen.

Een Romeinse weg beleven tussen Tudderen (D) en Reuver

Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegenstelsel aangelegd van zo’n 80.000 km. Eén van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd rond het midden van de 1ste eeuw na Chr., verbond de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana (Xanten) met Heerlen en Maastricht en was van grote militaire en economische betekenis. Daar deze weg het huidige werkgebied van de heemkundekring Echter Landj, heemkundevereniging Roerstreek en heemkundevereniging Maas- en Swalmdal doorkruiste, hebben enkele amateurarcheologen van deze verenigingen een samenwerkingsverband opgericht met de naam Via Traiana. Het doel is om het mogelijke tracé te verkennen en te onderzoeken. Over de route van de weg zijn namelijk veel meningsverschillen en is er veel discussie. De exacte route is helaas grotendeels nog onzeker.

De Nationale Archeologiedagen (17, 18 en 19 juni) bieden een mooie gelegenheid bezoekers kennis te laten maken met deze weg en door middel van een fietstocht zelf te verkennen. Natuurlijk is de oorspronkelijke Romeinse weg na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen, of ligt deze onder een asfaltweg.  Echter op sommige plaatsen is deze nog enigszins intact. Hier en daar gaat de fietsroute zelfs nog letterlijk over deze weg.

De fietsroute, bestaande uit drie deelroutes (lussen), liggen tussen het Romeinse Teudurum (Tudderen) en de Witte Steen in Reuver. Elke deelroute voert van zuid naar noord zoveel mogelijk langs het mogelijke tracé van de Romeinse weg. Terug naar het startpunt voert de route langs mooie en historische bezienswaardigheden. Natuurlijk is het ook mogelijk de route andersom te fietsen.

De drie deelroutes zijn:
1. Tudderen (D)- Putbroek (Echt) 35 km
2. Putbroek - Thuserhof (Asenray) 34 km
3. Thuserhof - Witte Steen (Reuver) 33 km

Vanaf 17 juni 2022 kunnen de routes gedownload worden op deze pagina of die van de Nationale Archeologiedagen: https://www.archeologiedagen.nl/
Wegens de mooie streek en de bijzondere monumenten die er langs de route liggen, is het zonder meer een aanrader om de fiets te pakken en de Romeinse weg te verkennen!

Wandeling van grafheuvel tot sporen WO II

De werkgroep archeologie van de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal heeft op zaterdag 18 juni een prachtige wandeling uitgezet in het Swalmdal. De start is om 13.00 bij het treinstation in Swalmen en zal incl. een pauze bij herberg De Bos ca 4.5 uur duren. De lengte van de wandeling is 12 km en de deelname is gratis. Aanmelding is niet verplicht.

In het Nederlandse deel van het Swalmdal zijn prehistorische grafheuvels te vinden, Romeinse wegen tot sporen van WOII. Daarmee – en nog veel meer – kunt u kennis maken met een speciale wandeling begeleid door twee archeologen: Wiel Luys en Leo Verhart. Vanaf het treinstation voert de wandeling al snel door het Swalmdal. Het mooie riviertje kronkelt hier nog natuurlijk door een prachtig landschap.  

Tijdens de wandeling komen we langs archeologische en historische bezienswaardigheden, zoals een middeleeuwse gerechtsplaats met een reconstructie van een rad, grafheuvels uit de steen- en bronstijd, een middeleeuwse landweer, een terechtstellingsplaats, een Romeinse weg en zelfs delen van de uit de Tweede Wereldoorlog daterende Duitse verdedigingslinie: de Westwall. Verder voert de wandeling ook langs het schitterende kasteel Hillenraad, dat met zijn grachten tussen de bomen verscholen ligt.

Voor een wandelaar en liefhebber van historie of archeologie een uitgelezen kans om onder deskundige leiding kennis te maken met een prachtig stukje Limburg.

 

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor