17 en 18 juni - Nationale Archeologiedagen

Zaterdag 17 juni: fietstocht naar vroeger
Wil je genieten van een mooie fietstocht door een glooiend landschap met oude beeklopen, stuifduinen, oude woonplaatsen en vroegere beddingen van de Maas, neem dan deel aan deze fietstocht. Tijdens deze begeleide fietstocht, die globaal gaat van Asselt naar Reuver en terug, wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het landschap en worden monumenten bezocht waarbij ook de archeologie om de hoek komt kijken. Zo komen we bij een verdedigingslinie uit WO II, een middeleeuwse vluchtschans, en resten van een tweetal middeleeuwse kerkjes. Na afloop wordt ook het museum van Asselt bezocht.

Startpunt: om 13.30 uur bij kerkje van Asselt
Eindtijd: 16.30 uur
Lengte: circa 25 km
Deelname: gratis
Gezien de beperking van de groepsgrootte is vooraf opgave gewenst. Het formulier is hier te vinden:

https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/fietstocht-naar-vroeger/

Zaterdag 17 juni: speuren naar verdwenen schatten
Vind je archeologie reuze interessant of wil je later misschien wel archeoloog worden? Kom dan tijdens de Archeologiedagen tussen 10:00 en 15:00 naar een speciale activiteit voor de jeugd. Zij mogen (eventueel met hulp van de ouders) zoeken met een echte metaaldetector, die ze ter plekke krijgen aangereikt. Na een korte instructie over de werking van de metaaldetector en welke regels er gelden bij het zoeken, gaan ze zelf aan de slag. De vondsten kunnen ze laten determineren door de aanwezige (amateur) archeologen en mogen ze zelf houden.

Locatie: Op de Berg in Asselt, gelegen ten zuiden van de Asselterhof
Tijd: 10.00-15.00 uur
Deelname: gratis

Zondag 18 juni: archeo-wandeling door het Swalmdal

Onder leiding van een tweetal gidsen maakt u een prachtige wandeling door het Swalmdal en het idyllische dorpje Asselt. Tijdens de wandeling komen we langs archeologische en historische bezienswaardigheden, zoals een middeleeuwse burcht, oude Maasdalboerderijen, een oude tolplaats, het met hoge muren omgeven middeleeuwse kerkje van Asselt. Verder bezoeken wij het er tegenover gelegen museum met de locatie van de opgravingsplek van het door archeoloog Holwerda vermoede Noormannenkamp Ascloa. Voor een wandelaar en liefhebber van historie of archeologie een uitgelezen kans om onder deskundige leiding kennis te maken met een prachtig stukje Limburg.

Startpunt: om 13.30 uur bij het treinstation in Swalmen
Eindtijd: 16.30 uur
Lengte: 7 km
Deelname: gratis

Zondag 18 juni: veldtocht langs de Maas en een Romeinse route
Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegenstelsel aangelegd van zo’n 100.000 km. Één van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd in de eerste helft van de 1ste eeuw na Chr., verbond de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana (Xanten) met Heerlen en Maastricht en was van grote militaire en economische betekenis. Tijdens de Nationale Archeologiedagen een mooie gelegenheid door middel van een fietstocht de weg zelf te verkennen. Natuurlijk is de oorspronkelijke Romeinse weg na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen, of ligt deze onder een asfaltweg. Echter op sommige plaatsen is deze nog enigszins intact. Hier en daar gaat de fietsroute zelfs nog letterlijk over deze weg. Informatie over de fietsroute en de Romeinse weg is hier verkrijgbaar.

In het kader van de expositie "De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas", te zien in het Limburgs Museum, zijn er tijdens de Nationale Archeologiedagen enkele vondsten te bekijken uit de periode 1500-1800. Ook kan men er meegebrachte vondsten laten determineren. In het kader van de expositie "De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas" zijn er tijdens de Nationale Archeologiedagen enkele vondsten te bekijken uit de periode 1500-1800 in het Limburgs Museum. Ook kan men kennismaken met de Romeinse weg Via Traiana. Verder bestaat de mogelijkheid om vondsten te laten determineren.

Locatie: Limburgs Museum
Tijd: 11.00-17.00 uur
Deelname: gratis

 

 

Begunstigers

Technologiesponsor