De eerste auto in Nederland kwam uit Swalmen

Voor wie het jaarboek nummer 40 van 2021 heeft gelezen, weet dat Henk Brauer onderzoek heeft gedaan naar de wieg van de eerste in Nederland geproduceerde auto. Hij is hier al geruime tijd mee mee bezig. De eerste auto in Nederland kwam namelijk uit Swalmen.

Henk heeft tijdens zijn zoektocht onder andere een interview gehouden met Leo Konings, 94 jaar destijds. Leo is een nazaat van Peter Konings van de machinefabriek Konings in Swalmen. Daar heeft men o.a. stoomcarrousels gebouwd, waarvan er momenteel nog één in de Efteling in Kaatsheuvel functioneert. De auto’s in Swalmen gemaakte auto's kosten 18.000 gulden per stuk. Doordat Henry Ford in die tijd in Amerika de T-Ford kon bouwen voor de helft van het geld zijn er maar een paar auto’s in Swalmen gebouwd. De Firma Konings bouwde aan het begin van de twintigste eeuw ook ketels voor de stroopfabrieken in Limburg en veel machines voor de kleiwarenindustrie in Noord- en Midden-Limburg.

Dit onderwerp trok de aandacht van Roermond Nieuws TV die op 29 oktober een interview met Henk publiceerde. Het interview met Henk bij Roermond.NieuwsTV is hier te zien: https://youtu.be/hUKMO5r111E

Zoals in het interview aangekondigd zal een tweede deel van zijn onderzoek naar Konings in Swalmen in het komende jaarboek verschijnen.

Wie overigens informatie heeft over Konings in Swalmen wordt verzocht contact met Henk op te nemen: stuur daarvoor een berichtje naar henkbrauer@home.nl.

De onderstaande foto is uit 1898 of 1899 van de bouwers van de eerste Konings-auto. Met achter het stuur Ferdinand Anderheggen, ontwerper van de transmissie, rechts Peter Konings en achterin zijn drie dochters.  — © collectie Leo Konings

 

Begunstigers

Technologiesponsor