Inscriptie wegkruis Kesselseweg-Beeselseweg

Het op 2 december 2017 herplaatste wegkruis op de kruising Kesselseweg–Beeselseweg draagt aan de achterzijde een weinig bekende inscriptie. 

Dank en noodlot
Het oorspronkelijke wegkruis werd in 1944 opgericht door het echtpaar Jozef en Maria van Gassel-Goossens. Dit deden ze uit dankbaarheid omdat de moeizame bevalling na 3 bloedtransfusies van hun eerste kind (dochter Louise) in het ziekenhuis in Tegelen goed afliep. De plek in buurt Leeuwen werd gekozen omdat op die plek een 14-jarige jongen door een noodlottig ongeval om het leven was gekomen. Die jongen heette Jan van Hagen en hij woonde op de Karel Doormanlaan.
Op de achterzijde zijn als verwijzing naar deze stichters de initialen JvG-MG op een naamplaatje aangebracht. Ze staan voor Jozef Laurens van GASSEL en Anna Maria Lambertina Goossens.

Hersteld
Het oorspronkelijke kruis is reeds meermalen vervangen omdat het enkele keren is omvergereden. Zo moest in 1981 en in 1989 het wegkruis ook al worden gerepareerd. In 1984 is ook de boom vervangen en een stukje verplaatst bij de herinrichting van het kruispunt. Ruim een jaar geleden botste er een landbouwvoertuig tegenaan. Een attente buurtbewoner, Martin van der Avoort, zag het gebeuren en ondernam actie. Hij nam contact op met leden van de werkgroep ‘Kruisen en kapellen Beesel’ van de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Leden van die werkgroep regelden in overleg met de gemeente Beesel alle voorbereidende werkzaamheden. Zo moest het corpus gerepareerd worden en het houten kruis moest in zijn geheel worden vernieuwd. Het kruis is daarbij voorzien van een koperen dakbedekking. Ook dit deed Bouwbedrijf van den Borst. De herplaatsing is begeleid door Wiel Killaars en Jan Verheijen, leden van de werkgroep kruisen en kapellen Beesel.

De foto is van Wiel Killaars

 

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor