Don Camillo in Asselt

Die indruk krijg je wanneer je het verhaal leest over pastoor Pinckers van Asselt. Ongeveer honderd jaar geleden, in 1915, kreeg hij hier zijn benoeming en was al spoedig actief op de Limburgse spelersmarkt om voetballers te werven. Want, de derby tegen Boukoul moest hoe dan ook gewonnen worden. En om zijn spelers te beschermen werd zelfs het gebruik van een jachtgeweer niet geschuwd. Een sterk verhaal, maar toch de waarheid, zo geeft schrijver Henri Smeets aan. Overigens kun je ook concluderen dat Don Camillo, de dorpspastoor uit het na-oorlogse Italië, wellicht Pinckers als zijn voorbeeld zag.

U kunt het lezen in jaarboek 36 van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, dat op dinsdag 21 november in zaal de Bongerd in Beesel wordt gepresenteerd.
Twintig verhalen, met maar liefst 135 prachtige tekeningen en foto’s voor een bedrag van 20 euro. Bestellen kan ook via een mailtje naar: hennieenjan@home.nl. De voorintekenprijs is 18,00 euro. Dit allemaal voor een boek met een internationaal tintje, de bijdrage van Karl-Heinz Achten (in het Duits) maakt duidelijk hoe het gelukt is de poorten van het “Lager” geopend te krijgen. Vele mensen kunnen daardoor al jarenlang   wandelend of fietsend genieten van de natuur. Zo maar een greep uit dit prachtige jaarboek.

Eind november te koop bij Bruna Reuver, Coop Beesel, Marskramer  Belfeld, boekhandel van Heel Tegelen, Swalmer boekhandel en het Limburgs museum in Venlo.