Wegkuis Kesselseweg-Beeselseweg herplaatst

Het wegkruis op de kruising Kesselseweg–Beeselseweg is herplaatst. Op zaterdag 2 december 2017 hebben medewerkers van Bouwbedrijf van den Borst het kruis weer op de plaats gezet.

Hersteld!
Ruim een jaar geleden is er een landbouwvoertuig tegenaan gebotst. Een attente buurtbewoner, Martin van der Avoort, zag het gebeuren en ondernam actie. Hij nam contact op met leden van de werkgroep ‘Kruisen en kapellen Beesel’ van de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Leden van die werkgroep regelden in overleg met de gemeente Beesel alle voorbereidende werkzaamheden. Zo moest het corpus gerepareerd worden en het houten kruis moest in zijn geheel worden vernieuwd. Het kruis is daarbij voorzien van een koperen dakbedekking. Ook dit deed Bouwbedrijf van den Borst. De herplaatsing is begeleid door Wiel Killaars en Jan Verheijen, leden van de werkgroep kruisen en kapellen Beesel.

Dank en noodlot
Het wegkruis werd in 1944 opgericht door het echtpaar Jozef en Maria van Gassel-Goossens. Dit deden ze uit dankbaarheid omdat de moeizame bevalling van hun eerste kind (dochter Louise) in het ziekenhuis in Tegelen goed afliep. De plek in buurt Leeuwen werd gekozen omdat op die plek een 14-jarige jongen door een noodlottig ongeval om het leven was gekomen. Die jongen heette Jan van Hagen en hij woonde op de Karel Doormanlaan.

Niet de eerste keer
Het kruis is helaas al vaker omvergereden. In 1981 en in 1989 moest het wegkruis ook al worden gerepareerd. In 1984 is ook de boom vervangen en een stukje verplaatst bij de herinrichting van het kruispunt.

Hagelkruis
Op 2 december jl. werd ook het gerestaureerde kruis herplaatst aan de achterkant van het Bakhei’s kapelke. Waarschijnlijk gaat het om een zogenaamd ‘hagelkruis’. Zo’n kruis werd tussen de akkers opgericht om er te bidden in de hoop dat hagelbuien de zo belangrijke oogst niet zouden vernielen. Het ‘kapelke’ is gebouwd rond 1870 en is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart.

De tekst van Frans van Gassel en Marjan Visser is ontleend aan Puik van 7 december. De foto’s zijn van Wiel Killaars.

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor