Vergissing op kruisbeeld in Leeuwen hersteld

Bijna ongemerkt is medio maart een foutje na de laatste renovatie van het wegkruis op de kruising Kesselseweg-Heerstraat met de Pastoor Vranckenlaan-Beeselseweg hersteld. Het kruisbeeld werd enkele malen slachtoffer van een aanrijding. Reden om het kruis na de laatste reparatie niet meer aan de oostzijde van de karakteristieke lindenboom te plaatsen, maar aan de westzijde. Sinds de zomer van 2021 staat het wegkruis op deze nieuwe plek.

Boven de gekruisigde Jezus is op de kap van het kruis een spreuk aangebracht. Echter bij het herstel in 2021 werd deze spreuk in de verkeerde volgorde aangebracht. In plaats van ‘gegroet o kruis, gy eenige hoop’ stond er ‘gy eenige hoop gegroet o kruis,’. Een oplettende voorbijganger zou zelfs zonder de juiste volgorde van de spreuk te kennen, aan de komma op het eind van de zin kunnen concluderen dat hier iets niet klopt.

De spreuk op het kruisbeeld is afgeleid van het Latijnse ‘O crux ave, spes unica’. Het was een oude katholieke gewoonte om deze woorden uit te spreken, elke keer als een kruisbeeld werd gepasseerd. Eigenlijk is de juiste vertaling van het latijn ‘Gegroet o kruis, onze enige hoop’. Om één of andere onbekende reden is in Reuver-Leeuwen op het wegkruis het ‘onze’ ingeruild voor het ongebruikelijke ‘gij’.

Nadat de fout in de onjuiste volgorde van de zin was ontdekt, heeft de heemkundevereniging aan de gemeente Beesel - de eigenaar van het wegkruis - gevraagd de correcte volgorde van de spreuk te herstellen. Helaas bleek dit lastiger dan in eerste instantie gedacht. We dachten aanvankelijk dat de in verstek geplaatste planken vervangen moesten worden. De aannemer heeft alleen de plakletters opnieuw moeten aanbrengen. De leverancier van de eerste tekst kon uiteindelijk niet meer leveren. Het zoeken naar een nieuwe leverancier heeft veel tijd gekost. De aannemer heeft recent de tekst vervangen. Sinds dit voorjaar lezen we gelukkig weer de juiste tekst waarbij het ongewone ‘gij’ in plaats van ‘onze’, is gehandhaafd.

Het wegkruis vervangt overigens een kapel die hier in de Reuverse buurtschap Leeuwen op dit kruispunt stond. De kapel is afgebeeld op een prachtige ansichtkaart van deze plek uit 1906. Hierop is links het in 1933 afgebroken kapelletje, gewijd aan de heilige Antonius te zien. Op deze plek staat dus nu het kruisbeeld. De plaatselijke wegwijzer geeft de afstand aan naar Venlo, Beesel en Kessel. De personen op de foto staan voor café Schrijvers. Op de cafélocatie is nu het wokrestaurant Oriëntal Delight gevestigd. Rechts is nog een muur zichtbaar van bierbrouwerij ‘De Leeuw’, waarvan de productie in 1929 stopt.

De prentbriefkaart komt uit de beroemde reeks van uitgever Berkers-Verbunt.  In 1906 zet de Astense boekhandelaar en drukker Janus Berkers met zijn compagnon Aloïsius Verbunt een gewaagd plan op. Ze willen meer dan 1 miljoen prentbriefkaarten met dorps- en stadsgezichten van Noord-Brabant en Limburg op de markt brengen. In dat jaar gaan fotografen op pad om in totaal 80 dorpen en steden in beide provincies aan te doen om mooie gebouwen, straten en mensen op de gevoelige plaat vast te leggen. In totaal verschijnen er zo 675 genummerde prentbriefkaarten van Kunsthandel Berkers Verbunt. De fotografen reisden rond met een Simplex driewieler motorfiets. Toevallig staat die pontificaal midden op straat (Pastoor Vranckenlaan) bij deze ansichtkaart.

 

Begunstigers

Technologiesponsor