23 mei - Excursie Industriepark Nord Duisburg

Uitstapje naar Industriepark Nord, Duisburg

Op woensdag, 23 mei a.s. organiseert de Heemkunde Vereniging Maas en Swalmdal, in samenwerking met de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen een excursie naar het nabij Duisburg gelegen Industriepark-Nord. Op die plek werd op 4 april 1984 Hoogoven 5 stilgelegd. De installaties werden niet gesloopt, maar geconsolideerd, samen met de bijbehorende gebouwen en erts- en kolenbunkers, die nu een goed beeld geven van de enorme productiecapaciteit, die Duitsland na WO II weer op de been geholpen heeft.
Het stopleggen van de Hoogovens van Thyssen-Krupp in Duisburg-Mederich, gelegen op een perceel ter grootte van 200 ha. was tegelijkertijd het startsignaal voor een ongelooflijke ontwikkeling. Wie nu op weg gaat om het voor iedereen vrij toegankelijke en 70 meter hoge platform van Hoogoven 5 (te voet) te beklimmen, verbaast zich over het resultaat. Door de tegenstelling tussen de voortdurende omvorming en de  zorg om het Industriële monument te behouden ontwikkelde zich een unieke plek voor jong en oud. Een ontwikkeling die nog steeds door gaat.

Wie hier aan een rondwandeling begint, komt met vertrouwde begrippen niet ver; spontaan gegroeide vegetatie naast aangelegde waterpartijen en parken op industriële grond, zoals railinstallaties en gigantische erts- en kolenbunkers. De natuur groeit in het Landschaftspark en nodigt je uit om ontdekker te worden. Het is de bedoeling dat onze groep geïnteresseerden met auto’s naar het Landschaftspark rijdt, om daar eens te kunnen genieten van wat de natuur met industriële complexen kan doen en omgekeerd.

De reis

Vertrokken wordt op de markt in Swalmen om 10.15 uur en om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats achter de Schakel in Reuver voor de rit naar Duisburg. Afstand: ongeveer 80 km. De inzittenden van elke auto vergoeden de bestuurder de gedeelde kosten van het vervoer. Dit bedrag is 8 euro. (160 x 0,20 is 32 euro gedeeld door vier personen is 8 euro. Lunchpakket en koffie meenemen wordt aanbevolen. Ter plaatse is ook iets eetbaars te koop. Advies: neem een verrekijker mee! Het aantal deelnemers is maximaal 25. Vol = vol. Deelnemers krijgen een bevestiging.

Belangstellenden kunnen zich melden bij:
Joon Dorssers,  email: joondorssers@hotmail.com of telefonisch 077-4741778
Jan Moors,  email: jrm.moors@gmail.com of telefonisch 077 4743308

NB:
1. Geef bij aanmelding aan of je wil rijden of meerijden. Verder naam, adres en telefoonnummer.
2. We hadden gedacht met 5 à 6 auto’s naar Duisburg te gaan, dus wees er snel bij!

Adressen t.b.v. navigatie: Alsumer Strasse 69, 47166 Duisburg of Emscher Strasse 61-67, 47137 Duisburg.

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor