Op woensdagavond 7 mei om 20.00 uur zal Marcel Hogenhuis uit Venlo, in verband met de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, een lezing houden over een onderwerp m.b.t. deze oorlog. Hij zal een presentatie geven over 'Fliegerhorst Venlo'.
De aanleg van de Duitse vliegbasis Venlo was een enorm werkgelegenheidsproject, waarmee veel Limburgse bedrijven en Limburgers de crisisjaren ’30 te boven kwamen. De euforie van de economische opleving was maar van korte duur: de nachtelijke operaties vanuit Fliegerhorst Venlo leidden dikwijls tot dodelijke gevaren vanuit de lucht. Historicus Marcel Hogenhuis uit Venlo belicht met veel authentiek beeldmateriaal, vermakelijke anekdotes uit zijn meer dan 35-jarig onderzoek talloze hoogte- en dieptepunten uit deze bewogen historie. Enkele populaire mythes zullen sneuvelen, maar de spreker deelt graag zijn laatste nieuwe inzichten en ontdekkingen met zijn publiek. Kortom: het belooft een boeiende lezing te worden. Locatie: verenigingslokaal Maas- en Swalmdal, Innofabriek Dr. Poelsstraat 6 te Reuver.
Marcel Hogenhuis (Venlo) is van jongs af aan gefascineerd door de rijke historie van zijn woonplaats, van Romeinen tot en met de Tweede Wereldoorlog. Hij rondde zijn studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam af met een doctoraalscriptie over de rol van Fliegerhorst Venlo in WO-2. Hij werkte onder andere mee aan de Omroep Venlo documentaire ‘Het Venlo Incident’, National Geographics Nazi Megastructures en NPO podcasts ‘Bevriende Bommen’. Manuscripten over de joodse onderduikster Inge Rosenthal en een rampzalige bominslag in Blerick 20 december 1942 naderen de voltooiing. In het dagelijks leven is Hogenhuis docent geschiedenis en maatschappijleer bij de Gilde VAVO, onderdeel van Gilde Opleidingen.
Fliegerhorst Venlo werd in 1944 liefst drie keer zwaar gebombardeerd, na 3 september 1944 leek het landingsterrein op een maanlandschap. (collectie M.Hogenhuis)