De herbergier van den Roover in 1611

In onze Facebook groep (https://www.facebook.com/groups/1362282631151593) verschijnen regelmatig berichten over met name archiefvondsten. Recent ook een bericht die betrekking heeft de herberg die bepalend is geweest voor het ontstaan van de plaatsnaam 'Reuver'.

In 1611 zitten enkele inwoners van Beesel en Mulbracht bijeen in de herberg van Leinss angen Rouffer, waar ze getuige zijn van een scheldpartij. Dankzij deze woordenwisseling weten we opnieuw de naam van een waard (en indirect ook de waardin) van de herberg die de basis vormde voor het huidige kerkdorp Reuver.

Uit aanvullende bronnen weten we dat Lins (Laurentius) Dorssers bijgenaamd an gen Reuffer kort daarvoor moet zijn getrouwd met Peterken Mennen, vermoedelijk net als haar broer Johan afkomstig uit Kesseleik. Johan en Petronella hebben dan al meer bezittingen te Offenbeck an gen Reuffer. Lins en Peterken worden diverse keren samen vermeld voordat Lins vermoedelijk vrij jong overlijdt. Peterken hertrouwt hierna nog twee keer: eerst met Jan Langerbeins en daarna met een Jan an den Rover waarvan we nog geen achternaam kennen. Het lijkt erop dat Peterken Mennen tot aan haar dood samen met haar drie echtgenoten de herberg drijft.

Volgens de hoofdschat van 1668 was nog steeds een Jan aen den Rover op dat moment herbergier. In de hoofdschat voor de jaren 1669 en 1671 lijkt de herberg te ontbreken, maar op de plaats waar we deze mogen verwachten staat Schaepsboutien, kennelijk een bijnaam voor de herbergier of zijn herberg. Het illustreert de grote verscheidenheid aan puzzelstukjes die je kunt vinden als je de oorspronkelijke bronnen doorspit.

 

Begunstigers

Technologiesponsor