Onderduikers in Belfeld tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het gemeentearchief Venlo is momenteel bezig met een onderzoek naar de onderduik in de gemeente Venlo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding voor het starten van dit onderzoek was de ontdekking in 2023 van een intacte onderduiklocatie in een pand aan de Sint-Urbanusweg in Venlo. De gemeente heeft aan Jos Benders en Ragdy van der Hoek opdracht gegeven tot het uitvoeren van dit onderzoek en het schrijven van een rapport. Het rapport, waarin de hele huidige gemeente Venlo  wordt behandeld, wordt in juni verwacht.

De onderzoekers zijn een heel eind gevorderd. Tijdens een publieksbijeenkomst op 28 februari hebben zij  inzicht gegeven in de aanpak en vraagstelling, over een aantal resultaten en vooral ook over vragen waar zij nog mee zitten. Omdat onderduik per definitie een clandestiene en gevaarlijke zaak was, is er relatief weinig informatie overgeleverd. De kans is groot dat bij inwoners van de gemeente kennis aanwezig is over onderduikers, onderduiklocaties of andere zaken die een relatie hebben met het onderwerp. De onderzoekers doen een beroep op mensen die over interessante informatie beschikken. Dat er ‘onder de mensen’ veel kennis over deze geschiedenis aanwezig is, blijkt uit de tientallen reacties die sinds een nieuwsbericht op Omroep Venlo en een artikel in De Limburger bij het Gemeentearchief zijn aangekomen.

De onderzoekers hebben inmiddels verschillende personen in Belfeld benaderd om informatie. Maar nog steeds kan men zich met interessante informatie melden via het speciale email-adres onderduik@venlo.nl of via archief@venlo.nl. Telefonisch contact opnemen met het gemeentearchief is ook mogelijk via 077 – 3697200.

 

Begunstigers

Technologiesponsor