Swalmengidsen

De Swalmengidsen zijn ontstaan uit een initiatief van de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen (MHVS) en de Heemkunde Vereniging Maas – en Swalmdal (HVMS) en zijn in 2020 opgericht. De groep bestaat uit een aantal Swalmenaren die hier zijn geboren en getogen of op latere leeftijd hier zijn komen wonen. Allen hebben ze een speciale band met Swalmen en kennen de geschiedenis, vaak door overlevering via familie en kennissen.

De gidsen hebben in 2019-2021 een opleiding gevolgd om als gids groepen rond te kunnen leiden. Zij hebben een verschillende achtergrond, maar allen zijn enthousiast om tijdens een rondleiding op boeiende wijze te verhalen over talrijke bijzonderheden die kenmerkend zijn voor Swalmen.

De Swalmengidsen bieden een wandeling aan van ca. 2 uur door het centrum van Swalmen. Het is een wandeling over goed begaanbare wegen zodat ook mensen met een fysieke beperking hieraan kunnen deelnemen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de R.K. Lambertuskerk, de watermolen, de Swalmbrug, het Mathieu Cordangpark met omgeving, dokter Crasborn en het Marktplein. Tijdens deze rondleiding worden op diverse plekken achtergronden en anekdotes uit het verleden vertelt.

Opgeven kan via: https://www.swalmengidsen.nl/?page_id=260

De Swalmengidsen poserend voor ’t Meulehoes oet 1786 van links naar rechts: Herm Geraedts, Wim Evers, Henri Smeets, Peter van Cruchten, Piet Heijman en Charles Konings.

 

Begunstigers

Technologiesponsor