Werkgroep Open Monumentendag

De Werkgroep Open Monumentendag houdt zich bezig met de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in de gemeente Beesel. Ze doet dit in samenwerking met de gemeente Beesel en de plaatselijke VVV. Daarmee probeert de heemkundevereniging de inwoners van Maas- en Swalmdal attent te maken op de karakteristieke gebouwen die onze streek nog rijk is. Vaak zijn er rondleidingen, exposities of een fietstocht.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Vaak is het de enige dag in het jaar dat niet openbare monumenten bezocht kunnen worden.

Open Monumentendag 2017

Op zaterdag 9 september werd samen met de gemeente Beesel de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden met als thema Boeren, burgers en buitenlui. Er waren een groot aantal activiteiten opgezet. Zo waren er rondleidingen bij de Baxhof, Hof de Bakhei, windmolen De Grauwe Beer. In het bakhuisje in Rijkel werden vlaaien gebakken en werden schapen gedreven. In de Hoosterhof werd een film vertoond met beelden uit 1939 toen dit een proefboerderij was en bezocht werd door Prins Bernhard. Puur theater en  muziekgroep Tir na Nög gaven hun medewerking door enkele optredens te verzorgen. Al deze activiteiten werden druk bezocht. 

Open Monumenten Klassendag
Op 7 en 8 september deden zo’n 175 leerlingen en begeleiders van de hoogste groepen van alle vier de basisscholen in de gemeente Beesel mee aan de Open Monumenten Klassendag. Het thema hierbij was Iconen. Onder leiding van gidsen van de heemkundevereniging werd een rondwandeling gemaakt door het centrum van Reuver. Afgesloten werd met een traktatie bij Luxor waarna onder de enthousiaste kinderen een quiz werd gehouden. Deze werd nu gewonnen door basisschool De Spick uit Beesel. De wisseltrofee werd met groot enthousiasme in ontvangst genomen. Het Comité Open Monumentendag kan zonder meer tevreden terugkijken op een geslaagde dag. Ze zijn blij met de inzet van de vrijwilligers en de medewerking die ook dit jaar weer door de monumenteneigenaren werd verleend. 

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor