Werkgroep Dorpsgidsen Beesel

De beste manier om Beesel te ontdekken is via een rondleiding onder leiding van een bekwame dorpsgids. Wandelen door Beesel betekent u de sfeer van het agrarische kerkdorp laten proeven en u kennis laten maken met de rijke historie van het drakendorp. Onderweg en na afloop is er voldoende gelegenheid om in een gezellige sfeer in diverse horecagelegenheden even uit te rusten en te genieten van een kopje koffie.

De gemeente Beesel ligt op de oostoever van de Maas, centraal tussen Roermond en Venlo. De gemeente bestaat uit drie kerkdorpen: Beesel, Reuver en Offenbeek en telt circa 13.900 inwoners. Het kerkdorp Beesel telt slechts 2500 inwoners, is overwegend agrarisch en omringd door grote bos- en natuurgebieden. In het historische centrum liggen diverse gemeentelijke en rijksmonumenten en ook het vermaarde kunstatelier van het keramisch bedrijf Sint Joris heeft vele beelden en panelen in het centrum nagelaten. Sinds 2010 is het centrum (van kasteel Nieuwenbroeck tot aan de Maas) door de gemeente aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Daarnaast is Beesel bekend om zijn zevenjaarlijks folkloristisch openluchtspektakel "het draaksteken", waarin het gevecht van Sint Joris tegen de draak wordt uitgebeeld. Ook hieraan herbergt het centrum vele herinneringen.

De Dorpgidsen Beesel bieden diverse themawandelingen in het dorp aan, zie daarvoor de informatie onder het kopje rondleidingen op deze website of de eigen website van de werkgroep.

 

Begunstigers

Technologiesponsor