Werkgroep Limburgse klokken en uurwerken

De werkgroep Limburgse klokken en uurwerken stelt zich tot doel het bestuderen en beschrijven van de openbare en particuliere tijdmeting binnen ons werkgebied en de verdere regio. Verder wordt in brede zin onderzoek verricht naar bouwers van deze uurwerken. De werkgroep heeft vastgesteld dat in onze regio nog talrijke uurwerken uit de 18e en 19e eeuw bewaard zijn gebleven. De handwerklieden die deze huisuurwerken vervaardigden  woonden in de steden maar konden evenzo in dorpen hun beroep uitoefenen.

De werkgroep wil voor studiedoeleinden graag in contact komen met mensen die over een Limburgs uurwerk beschikken. Een en ander wordt vertrouwelijk behandeld en zonder toestemming van de eigenaar zullen gegevens en/of conclusies niet openbaar worden gemaakt. Uiteraard stellen we iedereen die aan ons onderzoek meewerkt, in het bezit van de gegevens van het onderzoek. Beschikt u over een oud Limburgs uurwerk, wilt u dan s.v.p. met ons contact opnemen?

Voorzitter van de werkgroep:
Walther Brouns, Burg. Janssenstraat 18, 5954 BR Beesel, tel. 077-4748288, email: wmlbrouns40@gmail.com

Jaarverslag 2017 Werkgroep Limburgse klokken en uurwerken
Het lijkt wel of er geen eind komt aan de “eindeloze” lijst van mensen die een uurwerk in hun bezit hebben dat in de voorbije eeuwen in deze regio is gemaakt. De werkgroep heeft  menig uurwerk kunnen documenteren en toegevoegd aan de databank. De beschrijving van uurwerkmakers ten noorden van Venlo is vrijwel afgerond. Het op de juiste wijze vastleggen van genealogische gegevens m.b.t. de diverse uurwerkmakers heeft de meeste tijd opgeëist. In de publicaties die tot nu toe hierover zijn verschenen, staan wat onjuistheden. Verder is onderzoek gedaan naar makers van torenuurwerken die in deze regio hun sporen hebben achtergelaten.

 

Hoofdsponsor

Begunstigers

Technologiesponsor